Može li se dati otkaz za vrijeme bolovanja

Trenutno pregledavate Može li se dati otkaz za vrijeme bolovanja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 srpnja, 2023

Pravni okvir

Radno pravo regulira odnos između poslodavaca i radnika te pruža smjernice o pravima i obvezama obje strane. Pitanje otkaza za vrijeme bolovanja spada u jedno od složenijih područja radnog prava.

Zakonske odredbe

U mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, zakonodavstvo štiti radnike od otkaza za vrijeme bolovanja. Prema Zakonu o radu u Hrvatskoj, poslodavac ne smije dati otkaz radniku koji je na bolovanju, osim u iznimnim slučajevima. Ovi iznimni slučajevi obično uključuju teška povrede radne obveze ili teško kršenje radnih pravila.

Praksa i sudski presedani

U praksi se često javljaju situacije u kojima poslodavci pokušavaju dati otkaz radniku koji je na bolovanju. Međutim, sudovi često presuđuju u korist radnika, smatrajući da je otkaz nezakonit. Sudovi obično uzimaju u obzir okolnosti slučaja i vode računa o zaštiti prava radnika.

Savjeti radnicima

Radnicima se savjetuje da budu upoznati s pravima koja imaju tijekom bolovanja te da se posavjetuju s pravnicima ili sindikatom kako bi bili sigurni da su njihova prava zaštićena. Također, radnicima se preporučuje da dokumentiraju sve što je povezano s bolovanjem i eventualnim pokušajima poslodavca da im da otkaz, kako bi imali dokaz u slučaju potrebe.

Zaključak

Davanje otkaza za vrijeme bolovanja nije jednostavno pitanje. Zakonodavstvo obično štiti radnike od nezakonitog otkaza za vrijeme bolovanja. Međutim, svaki slučaj je specifičan i ovisi o okolnostima. U slučaju sumnje ili potrebe za pravnom pomoći, preporučuje se konzultacija s pravnicima ili sindikatom.

  Ocijeni članak!