Može li se osteoporoza izliječiti?

Trenutno pregledavate Može li se osteoporoza izliječiti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 lipnja, 2023

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje gustoće kostiju i povećava rizik od prijeloma. Karakterizirana je gubitkom koštane mase i poremećajem u strukturi koštane tkiva. Ova bolest često pogađa starije osobe, posebno žene u postmenopauzi.

Trenutne metode liječenja

Nažalost, trenutno nema potpunog izlječenja za osteoporozu. Međutim, postoje različite metode liječenja koje mogu usporiti gubitak koštane mase i smanjiti rizik od prijeloma.

Lijekovi

Postoje različiti lijekovi koji se koriste za liječenje osteoporoze. Najčešće se propisuju bisfosfonati, koji usporavaju razgradnju kostiju. Također se koriste selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM), hormonska nadomjesna terapija (HRT) i drugi lijekovi koji pomažu u održavanju koštane mase.

Prehrana i suplementi

Pravilna prehrana bogata kalcijem i vitaminom D vrlo je važna za održavanje zdravlja kostiju. Dodatno, neki suplementi kao što su kalcij, vitamin D i kalcitonin mogu biti korisni u liječenju osteoporoze.

Vježbanje

Redovito vježbanje, posebno vježbe otpora, može pomoći u jačanju kostiju i smanjenju rizika od prijeloma. Vježbe kao što su hodanje, trčanje, aerobik i dizanje utega mogu biti korisne u održavanju koštane mase.

Prevencija

Iako se osteoporoza ne može potpuno izliječiti, prevencija je ključna. Važno je voditi zdrav način života koji uključuje pravilnu prehranu, redovito vježbanje i izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola.

U zaključku, iako trenutno nema potpunog izlječenja za osteoporozu, postoje različite metode liječenja koje mogu pomoći u usporavanju gubitka koštane mase i smanjenju rizika od prijeloma. Prevencija i održavanje zdravog načina života također igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju.

  Ocijeni članak!