Može li se astma izliječiti?

Trenutno pregledavate Može li se astma izliječiti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 srpnja, 2023

Što je astma?

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva koja uzrokuje oticanje i suženje dišnih puteva. To može rezultirati simptomima poput otežanog disanja, kašlja, wheezinga i stezanja u prsima. Astma može biti izazvana različitim okidačima kao što su alergeni, tjelesna aktivnost ili emocionalni stres.

Je li astma izlječiva?

Trenutno ne postoji potpuni lijek za astmu. Međutim, većina ljudi s astmom može kontrolirati simptome i voditi normalan život uz pravilno upravljanje bolešću. Terapija astme obično uključuje korištenje inhalatora za olakšavanje simptoma i inhalatora za dugoročnu kontrolu upale dišnih puteva.

Kako se može postići kontrola nad astmom?

Postizanje kontrole nad astmom uključuje suradnju s liječnicima i pridržavanje propisane terapije. Ključni koraci u upravljanju astmom uključuju: izbjegavanje okidača koji izazivaju simptome, redovito uzimanje propisanih lijekova, praćenje disanja pomoću spirometra i izbjegavanje pušenja.

Napredak u istraživanju

Iako trenutno ne postoji lijek za astmu, znanstvena istraživanja su u tijeku kako bi se pronašle nove terapije i potencijalni lijekovi. Neki od trenutnih istraživačkih područja uključuju razvoj bioloških lijekova koji ciljaju specifične upalne procese u dišnim putevima i istraživanje genetskog uzroka astme.

Zaključak

Astma je kronična bolest koja se može kontrolirati i voditi normalan život uz pravilno upravljanje. Iako trenutno ne postoji potpuni lijek za astmu, kontinuirana istraživanja i napredak u medicini pružaju nadu za budućnost u pronalaženju novih terapija i potencijalnih lijekova za izlječenje ove bolesti.

  Ocijeni članak!