Može li se plaćati eurima u Hrvatskoj

Trenutno pregledavate Može li se plaćati eurima u Hrvatskoj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2024

Pravni okvir

Plaćanje eurima u Hrvatskoj regulirano je Zakonom o platnom prometu koji je usklađen s pravnom stečevinom Europske unije. Prema tom zakonu, eurima se može plaćati u određenim situacijama, ali to nije obvezno za trgovce.

Trgovci i euri

Većina trgovaca u Hrvatskoj prihvaća plaćanje eurima, no to ovisi o njihovoj politici. Trgovci imaju pravo odlučiti žele li prihvaćati eure kao sredstvo plaćanja, te mogu postaviti vlastite uvjete za tu vrstu plaćanja.

Tečajna razlika

Prilikom plaćanja eurima, važno je imati na umu da se iznos u eurima pretvara u kunu prema važećem tečaju. Banke i mjenjačnice koriste vlastite tečajeve koji se mogu razlikovati, pa je moguće da će se iznos u kunama razlikovati ovisno o mjestu na kojem obavljate zamjenu valute.

Preporuke

Ako planirate plaćati eurima u Hrvatskoj, preporučuje se da prije toga provjerite kod trgovaca ako prihvaćaju tu valutu i koji je tečaj koji koriste. Također, imajte na umu da će vam možda biti vraćen kusur u kunama, pa je dobro imati i nešto kuna pri ruci.

Zaključak

U Hrvatskoj se može plaćati eurima, ali to ovisi o politici trgovaca. Važno je provjeriti prije plaćanja ako trgovac prihvaća eure i postoji li mogućnost plaćanja karticama ili drugim valutama. Također, imajte na umu da će vam se iznos u eurima pretvoriti u kunu prema tečaju koji koristi banka ili mjenjačnica.

  Ocijeni članak!