Može li se s osobnom u BiH

Trenutno pregledavate Može li se s osobnom u BiH
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 svibnja, 2023

Kako koristiti osobnu iskaznicu u BiH

Osobna iskaznica je dokument koji služi za identifikaciju građana. U Bosni i Hercegovini (BiH), osobna iskaznica je obavezna i koristi se u brojnim situacijama.
Na primjer, građani BiH mogu koristiti osobnu iskaznicu kao identifikacijski dokument prilikom putovanja unutar zemlje. Također, osobna iskaznica je potrebna prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putovnice ili vozačke dozvole.

Prekogranična putovanja s osobnom iskaznicom

U skladu s europskim propisima, državljani BiH mogu putovati u neke druge europske zemlje samo s osobnom iskaznicom. To se odnosi na zemlje članice Europske unije, kao i na neke druge zemlje s kojima je BiH sklopila sporazume o slobodnom kretanju osoba.
Međutim, važno je napomenuti da neke zemlje zahtijevaju putovnicu kao identifikacijski dokument prilikom ulaska. Stoga je važno provjeriti uvjete putovanja prije nego što se odlučite putovati samo s osobnom iskaznicom.

Osobna iskaznica i međunarodni letovi

Prilikom putovanja izvan BiH avionom, većina zemalja zahtijeva putovnicu kao identifikacijski dokument. Osobna iskaznica obično nije prihvaćena kao valjani dokument za međunarodne letove.
Stoga, ako planirate putovati izvan BiH zrakoplovom, preporučuje se da imate važeću putovnicu kako biste izbjegli moguće probleme na graničnim prijelazima.

Zaključak

Osobna iskaznica je važan dokument koji se koristi za identifikaciju građana u BiH. Može se koristiti za putovanja unutar zemlje, ali za međunarodna putovanja obično je potrebna putovnica. Uvjeti putovanja mogu se razlikovati ovisno o odredištu, pa je važno provjeriti zahtjeve prije putovanja.

  Ocijeni članak!