Može li se u BiH s osobnom

Trenutno pregledavate Može li se u BiH s osobnom
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 listopada, 2023

Proces dobivanja osobne iskaznice u BiH

Da biste dobili osobnu iskaznicu u Bosni i Hercegovini, morate slijediti određene korake i ispunjavati određene uvjete. Prvo, trebate se obratiti nadležnoj instituciji koja izdaje osobne iskaznice, obično je to MUP (Ministarstvo unutarnjih poslova) ili neka druga slična organizacija u vašem kantonu ili entitetu. Ukoliko ste strani državljanin, trebat ćete se obratiti diplomatskom predstavništvu svoje zemlje u BiH.

Uvjeti za dobivanje osobne iskaznice

Da biste dobili osobnu iskaznicu u BiH, morate ispunjavati određene uvjete. Uobičajeni uvjeti uključuju važeću putovnicu, dokaz o prebivalištu u BiH, popunjen zahtjev, fotografiju i plaćanje određene naknade. Također, potrebno je pružiti određene informacije o sebi, kao što su ime, prezime, datum rođenja, adresa, itd.

Osobna iskaznica kao identifikacijski dokument

Osobna iskaznica u BiH je službeni identifikacijski dokument koji služi za potvrđivanje identiteta građana. Ona sadrži osnovne informacije o vlasniku kao što su ime, prezime, spol, datum rođenja, adresa i fotografija. Također, osobna iskaznica može sadržavati i dodatne informacije kao što su broj osobne iskaznice, JMBG (jedinstveni matični broj građana), datum izdavanja i datum isteka.

Putovanje s osobnom iskaznicom u BiH

Osobna iskaznica je važeći identifikacijski dokument u Bosni i Hercegovini i može se koristiti za putovanje unutar zemlje. Međutim, važno je napomenuti da osobna iskaznica nije uvijek prihvaćena kao valjani putni dokument prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje. U tim slučajevima, preporučuje se putovanje s važećom putovnicom.

Zaključak

U BiH se može putovati s osobnom iskaznicom, ali treba imati na umu da neke druge zemlje ne priznaju osobnu iskaznicu kao valjan putni dokument. Stoga je uvijek preporučljivo provjeriti zahtjeve za putovanje prije nego što se krene na putovanje izvan BiH.

  Ocijeni članak!