Može li vodene kozice prenijeti osoba koja ih je preboljela

Trenutno pregledavate Može li vodene kozice prenijeti osoba koja ih je preboljela
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 svibnja, 2023

Simptomi i prijenos vodenih kozica

Vodene kozice su zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Obično se javlja kod djece, ali može se pojaviti i kod odraslih. Simptomi vodenih kozica uključuju osip, svrbež, glavobolju, umor i povišenu temperaturu. Zaraza se obično prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje, kiše ili dijeli predmete s drugima.

Imunitet nakon preboljelih vodenih kozica

Nakon što osoba preboli vodene kozice, razvija se imunitet na virus. Imunitet obično traje cijeli život, što znači da većina ljudi neće ponovno oboljeti od vodenih kozica. Međutim, u rijetkim slučajevima, virus varicella-zoster može se ponovno aktivirati i uzrokovati herpes zoster (poznat i kao šindra).

Prijenos vodenih kozica od osobe koja ih je preboljela

Općenito se smatra da osoba koja je preboljela vodene kozice više nije zarazna i ne može prenijeti virus drugima. Međutim, postoji vrlo mali rizik od prijenosa vodenih kozica od osobe koja je preboljela bolest, posebno ako se radi o osobi s oslabljenim imunološkim sustavom.

Zaključak

U većini slučajeva, osoba koja je preboljela vodene kozice neće prenijeti virus drugima. Ipak, važno je slijediti opće higijenske mjere kako bi se smanjio rizik od prijenosa zaraze. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom trebaju biti posebno oprezne i izbjegavati bliski kontakt s osobama koje trenutno imaju vodene kozice.

  Ocijeni članak!