Nokti koji se listaju

Trenutno pregledavate Nokti koji se listaju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 travnja, 2024

Uzroci noktiju koji se listaju

Nokti koji se listaju, poznati i kao oniholiza, stanje su u kojem gornji slojevi nokta počinju ljuštiti ili odvajati od donjih slojeva. Ovo stanje može biti izuzetno frustrirajuće i neugodno, a može se dogoditi iz različitih razloga.

Glavni uzroci noktiju koji se listaju

Jedan od glavnih uzroka noktiju koji se listaju je suhoća noktiju. Suhi nokti su skloniji lomljenju i listanju. Često pranje ruku, korištenje agresivnih deterdženata ili izlaganje noktiju kemikalijama može isušiti nokte, čineći ih krhkim i sklonim listanju.

Ostali uzroci noktiju koji se listaju

Nedostatak hranjivih tvari u prehrani može također pridonijeti listanju noktiju. Nedostatak vitamina A, C, E, Biotina i željeza može oslabiti nokte i dovesti do njihovog listanja. Također, prečesto korištenje noktiju kao alata za otvaranje ili čišćenje može uzrokovati oštećenje noktiju i njihovo listanje.

Kako spriječiti nokte da se listaju?

Da biste spriječili nokte da se listaju, važno je održavati ih hidratiziranima. Redovito nanosite hidratantnu kremu ili ulje na nokte i kožicu oko noktiju. Također, izbjegavajte prečesto pranje ruku i koristite blage sapune koji neće isušiti nokte. Uz to, važno je paziti na prehranu i osigurati unos dovoljno hranjivih tvari potrebnih za zdravlje noktiju.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Ako se problem s noktima koji se listaju nastavi ili pogorša unatoč poduzetim mjerama prevencije, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik ili dermatolog mogu provesti detaljan pregled noktiju i preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju za rješavanje problema.

Nokti koji se listaju mogu biti znak osnovnog zdravstvenog problema ili poremećaja, pa je važno potražiti stručnu pomoć kako bi se utvrdio uzrok i pružilo odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!