Zašto se ljušte nokti

Trenutno pregledavate Zašto se ljušte nokti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2024

Zašto se nokti ljušte?

Nokti su sastavljeni od keratiniziranih stanica koje rastu iz matrice, područja smještenog iznad korijena nokta. Normalno, nokti bi trebali biti čvrsti i glatki, ali ponekad se mogu početi ljuštiti. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa.

1. Suhoća noktiju

Jedan od najčešćih uzroka ljuštenja noktiju je suhoća. Kada nokti izgube vlagu, postaju krhki i podložniji ljuštenju. Suhoća noktiju može biti posljedica nedovoljne hidratacije ili izlaganja štetnim kemikalijama kao što su deterdženti ili acetoni.

2. Nedostatak hranjivih tvari

Nedovoljan unos hranjivih tvari kao što su vitamini, minerali i proteini također može uzrokovati ljuštenje noktiju. Nokti trebaju određene hranjive tvari kako bi ostali jaki i zdravi. Nedostatak tih hranjivih tvari može dovesti do slabljenja noktiju i njihovog ljuštenja.

Kako spriječiti ljuštenje noktiju?

Postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste spriječili ljuštenje noktiju. Prvo, važno je osigurati adekvatnu hidrataciju noktiju. Koristite hidratantne kreme ili ulja za nokte kako biste zadržali vlagu. Također, izbjegavajte izlaganje noktiju štetnim kemikalijama i koristite zaštitne rukavice prilikom rada s kemikalijama.

Također je važno osigurati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima. Jedite hranu koja je bogata vitaminima, mineralima i proteinima kako biste osigurali da nokti dobivaju sve potrebne nutrijente. Ako primijetite da se vaši nokti i dalje ljušte unatoč tim mjerama, posjetite dermatologa ili kozmetičara kako biste dobili dodatne savjete i tretmane.

  Ocijeni članak!