Od čega se izrađuju današnje hrvatske kovanice

Trenutno pregledavate Od čega se izrađuju današnje hrvatske kovanice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Metali korišteni u izradi

Današnje hrvatske kovanice izrađuju se od nekoliko različitih metala. Najčešće korišteni metal je bakar, koji čini veći dio legure. Osim bakra, u leguri se koristi i aluminij, koji ima svoju ulogu u poboljšanju mehaničkih svojstava kovanica.

Proces izrade

Izrada hrvatskih kovanica započinje dobivanjem sirovine, odnosno metala koji će se koristiti. Nakon toga, metal se taljenjem pretvara u tekuće stanje i ulijeva u posebne kalupe. Kalupi imaju oblik kovanica i u njih se ulijeva tekući metal koji se potom ohladi i stvrdne.

Oblikovanje i graviranje

Nakon stvrdnjavanja metalne mase, kovanice se oblikuju i graviraju. Oblikovanje se vrši pomoću posebnih strojeva koji pritiskom oblikuju metal prema unaprijed definiranim obrascima. Graviranje, s druge strane, obuhvaća izradu detalja i simbola koji se nalaze na kovanicama.

Ispitivanje kvalitete

Nakon oblikovanja i graviranja, kovanice se podvrgavaju ispitivanju kvalitete. Provjerava se njihova masa, dimenzije, ali i vizualni izgled. Kovanice koje ne zadovoljavaju propisane standarde odbacuju se, dok se one koje su ispravne dalje koriste u prometu.

Protokoliranje i distribucija

Konačni korak u izradi hrvatskih kovanica je njihovo protokoliranje i distribucija. Nakon što su prošle ispitivanje kvalitete, kovanice se pakiraju u posebne omote i označavaju odgovarajućim brojevima i oznakama. Zatim se distribuiraju u banke i druge financijske institucije koje ih stavljaju u optjecaj.

Ukratko, današnje hrvatske kovanice izrađuju se od bakra i aluminija, a proces izrade uključuje taljenje metala, ulijevanje u kalupe, oblikovanje, graviranje, ispitivanje kvalitete te protokoliranje i distribuciju.

  Ocijeni članak!