Od čega su ćevapi

Trenutno pregledavate Od čega su ćevapi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Povijest ćevapa

Ćevapi su tradicionalno jelo s područja Balkana, posebno popularno u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Njihov nastanak datira još iz osmanskih vremena, kada su se prvi put počeli pripremati u turskim kuhinjama.

Sastojci ćevapa

Glavni sastojci ćevapa su mljeveno meso i začini. Najčešće se koristi goveđe ili juneće meso, ali se ponekad dodaje i svinjsko meso radi bogatijeg okusa. Začini koji se tradicionalno koriste u pripremi ćevapa uključuju luk, sol, papar i često češnjak.

Način pripreme

Da bi se pripremili ukusni ćevapi, mljeveno meso se miješa sa začinima i ostavlja neko vrijeme da se arome prožmu. Nakon toga, smjesa se oblikuje u male valjke i peče na roštilju ili tavi. Ćevapi se često poslužuju u lepinji, uz luk i kajmak, a mogu se kombinirati i s raznim prilozima kao što su ajvar, urnebes ili salata.

Različite varijacije

Iako tradicionalni ćevapi sadrže mljeveno meso i začine, postoje i različite varijacije ovog jela. Na primjer, u nekim regijama se dodaje peršin ili druge začinske biljke kako bi se pojačao okus. Također, postoje i vegetarijanske verzije ćevapa koje se pripremaju od povrća, soje ili drugih zamjena za meso.

Popularnost ćevapa

Ćevapi su omiljeni obrok mnogih ljudi na Balkanu i šire. Njihova jednostavna priprema i bogat okus čine ih popularnim izborom u restoranima, ali se često pripremaju i kod kuće za obiteljska okupljanja i posebne prigode. Također su popularni kao brza hrana za ponijeti ili kao ulična hrana na sajmovima i festivalima.

  Ocijeni članak!