Stoji čvrsto kao na Drini ćuprija

Trenutno pregledavate Stoji čvrsto kao na Drini ćuprija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2023

Povijest Drinske ćuprije

Drinska ćuprija, poznata i kao Most Mehmed-paše Sokolovića, izgrađena je u 16. stoljeću u Višegradu, Bosna i Hercegovina. Ovaj impozantni most preko rijeke Drine predstavlja jedan od najvažnijih spomenika osmanske arhitekture u regiji. Izgrađen je kao dio puta između Carigrada i Budima, a njegova izdržljivost i čvrstoća su izazvali divljenje mnogih.

Arhitektura i tehnički podaci

Drinska ćuprija je izgrađena od kamena i ima 11 lukova. Dužina mosta iznosi oko 180 metara, a visina varira od 4 do 15 metara, ovisno o vodostaju rijeke Drine. Izuzetna preciznost i izdržljivost u izgradnji mosta omogućile su mu da opstane više od četiri stoljeća i izdrži brojne poplave i ratove.

Značaj Drinske ćuprije

Drinska ćuprija je postala simbol Višegrada i jedan od najpoznatijih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini. Inspirirala je mnoge umjetnike, pisce i filmove, uključujući i istoimenu knjigu nobelovca Ive Andrića. Most je također upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao dio spomenika Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Utjecaj na turizam

Drinska ćuprija privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na rijeku Drinu i okolne pejzaže, te se upoznati s bogatom poviješću i kulturom ovog područja. Most je također popularna lokacija za fotografiranje i organiziranje raznih kulturnih događanja.

Čvrstoća i stabilnost

Drinska ćuprija je izgrađena s velikom pažnjom i preciznošću kako bi izdržala test vremena. Njezina čvrstoća i stabilnost su impresivne, s obzirom na njenu starost i okolnosti kojima je bila izložena. Ovaj most stoji čvrsto kao simbol snage i izdržljivosti, poput same rijeke Drine na kojoj se nalazi.

  Ocijeni članak!