Od čega su građena pluća

Trenutno pregledavate Od čega su građena pluća
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Respiratorni sistem

Pluća su vitalni organi u respiratornom sistemu ljudskog tijela. Ona su odgovorna za unos kisika i izbacivanje ugljičnog dioksida. Pluća su složena struktura sastavljena od različitih tkiva i dijelova.

Anatomija pluća

Pluća se nalaze u prsnoj šupljini, s jednim plućem smještenim u desnom, a drugim u lijevom dijelu prsnog koša. Svako pluće je podijeljeno na lobuse, desno pluće ima tri lobusa, dok lijevo ima samo dva. Unutar pluća postoje brojni bronhioli koji se granaju u sve manje dijelove i završavaju u sitnim strukturama nazvanim alveole.

Struktura plućnih alveola

Alveole su osnovne jedinice pluća koje su zadužene za razmjenu kisika i ugljičnog dioksida s krvotokom. One su mali, šuplji mjehurići obloženi tankim slojem epitelnih stanica. Površina alveola je prekrivena mrežom krvnih kapilara, što omogućava brzu i efikasnu razmjenu plinova.

Tkiva pluća

Pluća su sastavljena od različitih tkiva koja imaju specifične funkcije. Dva glavna tkiva u plućima su parenhim i vezivno tkivo. Parenhim je glavno funkcionalno tkivo pluća koje sadrži alveole i bronhiole. Vezivno tkivo pruža potporu i strukturu plućima, te sadrži krvne i limfne žile.

Krvni sudovi pluća

Pluća su bogato opskrbljena krvnim sudovima. Dva glavna krvna suda koja opskrbljuju pluća su plućna arterija i plućna vena. Plućna arterija donosi krv bogatu ugljičnim dioksidom iz srca u pluća, dok plućna vena vraća krv bogatu kisikom iz pluća u srce.

Zaključak

Pluća su složeni organi sastavljeni od različitih tkiva i struktura koje omogućavaju pravilnu funkciju respiratornog sistema. Razumijevanje građe pluća je ključno za pravilan rad ovih vitalnih organa i održavanje zdravlja.

  Ocijeni članak!