S kojom namirnicom započeti dohranu

Trenutno pregledavate S kojom namirnicom započeti dohranu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 svibnja, 2023

1. Uvod

Dohrana je važna faza u životu svakog djeteta. To je proces u kojem se postepeno uvode čvrsta hrana i različite namirnice kako bi se nadopunila prehrana koja je do tada bila bazirana samo na majčinom ili adaptiranom mlijeku. Izbor prve namirnice za dohranu može biti ključan za razvoj djeteta i stvaranje zdravih prehrambenih navika.

2. Voće i povrće

Jedna od najčešćih preporuka je započeti dohranu voćem i povrćem. Voće poput banane, jabuke ili kruške te povrće poput mrkve ili tikvice mogu biti odličan izbor za prve namirnice. Važno je odabrati zrelo voće i povrće, koje se može lagano izgnječiti ili kuhati kako bi bilo lakše za probavu djeteta.

3. Žitarice

Druga opcija za početak dohrane su žitarice. Žitarice poput riže, kukuruza ili zobenih pahuljica mogu se pripremiti kao kašica i ponuditi djetetu. Ove namirnice su bogate ugljikohidratima i vlaknima, te mogu pružiti dobar izvor energije za rast i razvoj.

4. Mliječni proizvodi

U nekim slučajevima, mliječni proizvodi mogu biti prva namirnica koja se uvodi u dohranu. Ovo se posebno odnosi na dojenčad koja ne konzumira majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko. Mliječni proizvodi poput jogurta ili svježeg sira mogu biti izvor kalcija i drugih hranjivih tvari.

5. Riba i meso

Kada dijete malo napreduje u dohrani, riba i meso mogu se postupno uvoditi u prehranu. Riba poput lososa ili tune te meso poput piletine ili puretine mogu pružiti važne nutrijente poput proteina, omega-3 masnih kiselina i željeza.

6. Zaključak

Prilikom izbora prve namirnice za dohranu, važno je obratiti pažnju na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. Preporučuje se konzultirati se s pedijatrom ili nutricionistom kako bi se osiguralo da se dijete pravilno hrani i dobiva sve potrebne hranjive tvari za zdrav rast i razvoj.

  Ocijeni članak!