Od čega su građene bjelančevine

Trenutno pregledavate Od čega su građene bjelančevine
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 siječnja, 2024

Sastav bjelančevina

Bjelančevine su makromolekule koje se sastoje od aminokiselina. Svaka bjelančevina sastoji se od različitih kombinacija aminokiselina koje su povezane peptidnim vezama. Ukupno postoji 20 različitih aminokiselina koje mogu biti prisutne u bjelančevinama.

Struktura bjelančevina

Bjelančevine mogu imati četiri razine strukture: primarnu, sekundarnu, tercijarnu i kvartarnu strukturu. Primarna struktura je linearni slijed aminokiselina u bjelančevini. Sekundarna struktura se formira kada se primarna struktura presavija u alfa-helike ili beta-listove. Tercijarna struktura je trodimenzionalno presavijena forma bjelančevine, dok kvartarna struktura uključuje više podjedinica bjelančevine koje su povezane zajedno.

Funkcije bjelančevina

Bjelančevine imaju različite funkcije u organizmu. One su ključne za izgradnju i popravak tkiva, kao što su mišići, kosti i koža. Također, bjelančevine igraju važnu ulogu u transportu molekula kroz tijelo, kao što su kisik i hranjive tvari. One su također uključene u regulaciju enzimskih reakcija i imunološki odgovor organizma.

Izvori bjelančevina

Bjelančevine se mogu pronaći u raznim namirnicama. Najbolji izvori bjelančevina su meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, orašasti plodovi i mahunarke. Vegetarijanci i vegani mogu dobiti dovoljno bjelančevina kombinirajući različite biljne izvore bjelančevina, kao što su grah, leća, soja i cjelovite žitarice.

Zaključak

Bjelančevine su važan sastojak prehrane i ključne za održavanje zdravlja. One su građene od aminokiselina i imaju različite funkcije u organizmu. Važno je osigurati adekvatan unos bjelančevina iz različitih izvora kako bi se zadovoljile tjelesne potrebe.

  Ocijeni članak!