Od čega su izgrađeni ribozomi

Trenutno pregledavate Od čega su izgrađeni ribozomi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2023

Sastav ribozoma

Ribozomi su složene strukture koje su sastavljene od različitih komponenti koje omogućuju njihovu funkcionalnost.

Glavne komponente ribozoma su ribonukleinska kiselina (RNA) i proteini. RNA čini veći dio ribozoma, dok proteini igraju važnu ulogu u njihovoj stabilnosti i funkciji.

RNA u ribozomima

RNA u ribozomima dolazi u dva oblika – ribozomska RNA (rRNA) i transfer RNA (tRNA). rRNA čini veći dio ribozoma i ima ključnu ulogu u katalizi kemijskih reakcija koje se odvijaju unutar ribozoma. tRNA je odgovorna za prijenos aminokiselina koje se koriste za izgradnju proteina.

Proteini u ribozomima

Proteini u ribozomima su također važni za njihovu funkcionalnost. Oni se nazivaju ribosomalni proteini (r-proteini) i pomažu u održavanju strukture ribozoma te omogućavaju vezivanje RNA i druge molekule.

Dodatne komponente ribozoma

Osim RNA i proteina, ribozomi mogu sadržavati i druge molekule poput metalnih iona i koenzima koji su neophodni za njihovu aktivnost.

Zaključak

Ribozomi su izgrađeni od ribonukleinske kiseline (RNA) i proteina. RNA, posebno ribozomska RNA (rRNA), igra ključnu ulogu u katalizi kemijskih reakcija, dok proteini pomažu u održavanju strukture i funkcionalnosti ribozoma. Osim toga, ribozomi mogu sadržavati i druge komponente poput metalnih iona i koenzima koji su neophodni za njihovu aktivnost.

  Ocijeni članak!