Od čega su napravljeni oblaci

Trenutno pregledavate Od čega su napravljeni oblaci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2023

Sastav oblaka

Oblaci su sastavljeni od sitnih čestica koje se nazivaju kapljicama ili kristalima vode. Ove čestice se formiraju kada vodena para u atmosferi kondenzira na čestice prašine, soli ili drugih materijala. Sastav oblaka može varirati ovisno o uvjetima i visini na kojoj se nalaze.

Kapljice vode u oblaku

Većina oblaka u donjim slojevima atmosfere sastoji se od kapljica vode. Ove kapljice mogu biti mikroskopske veličine i lebde u zraku. Kada se dovoljno kapljica skupi, oblak postaje vidljiv golim okom.

Kristali leda u oblaku

Oblaci u višim slojevima atmosfere, poput cirusnih oblaka, sadrže kristale leda umjesto kapljica vode. Ovi kristali se formiraju kada temperatura padne ispod nule i vodena para se kondenzira izravno u led.

Različiti tipovi oblaka

Postoje različiti tipovi oblaka, kao što su cumulus, stratus i cirrus oblaci. Njihova različita pojava i oblik proizlaze iz različitih uvjeta u atmosferi, kao što su temperatura, vlažnost i brzina vjetra.

Utjecaj oblaka na vrijeme

Oblaci imaju veliki utjecaj na vrijeme. Oni mogu blokirati sunčevu svjetlost i stvarati hladovinu, što može utjecati na temperaturu na zemlji. Također, oblaci mogu zadržavati toplinu i djelovati kao izolacija, čime sprječavaju naglo noćno hlađenje.

Zaključak

Oblaci su fascinantni prirodni fenomeni koji se formiraju kada se vodena para kondenzira i pretvara u čestice vode ili led. Njihov sastav može varirati ovisno o uvjetima i visini na kojoj se nalaze. Različiti tipovi oblaka imaju različite oblike i pojavu, a utječu i na lokalno vrijeme. Studija oblaka i njihovog sastava pomaže nam bolje razumjeti atmosferske procese i predviđati vremenske uvjete.

  Ocijeni članak!