Od koga je Vuk zapisivao pesme

Trenutno pregledavate Od koga je Vuk zapisivao pesme
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Uloga Vuka Karadžića u zapisivanju pesama

Vuk Stefanović Karadžić, poznat kao Vuk Karadžić, bio je srpski filolog, reformator srpskog jezika i jedan od najzaslužnijih za prikupljanje i zapisivanje narodne poezije. On je putovao po Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, sakupljajući pesme i priče od lokalnog stanovništva.

Metoda zapisivanja pesama

Vuk Karadžić je koristio jedinstvenu metodu zapisivanja pesama koja je bila revolucionarna za to vreme. Umesto da zapisuje pesme na crkvenoslovenskom jeziku, kao što je bio običaj, Vuk je koristio narodni jezik, tj. srpski jezik u narodnom izdanju. Ova odluka je omogućila da se pesme zabeleže u autentičnom obliku, sa svim lokalnim dijalekatskim karakteristikama i bogatstvom narodnog izraza.

Vrste pesama koje je zapisivao

Vuk Karadžić je zapisivao različite vrste narodnih pesama, uključujući epske pesme, ljubavne pesme, rodoljubive pesme, kao i pesme sa verskom tematikom. Njegova zbirka pesama obuhvata preko 100.000 stihova i predstavlja neprocenjivo kulturno blago.

Utjecaj Vuka Karadžića

Zbog svog pionirskog rada u prikupljanju i zapisivanju narodnih pesama, Vuk Karadžić se smatra jednim od najvažnijih ličnosti srpske književnosti. Njegova zbirka pesama je postala osnova za proučavanje srpske narodne književnosti i imala je veliki utjecaj na razvoj srpskog jezika i književnosti.

Vuk Karadžić je bio inspiracija za mnoge druge istraživače narodne poezije širom sveta. Njegovo delo je doprinelo očuvanju i valorizaciji kulturnog nasleđa ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama Balkana. Danas se Vuk Karadžić smatra začetnikom i jednim od najvećih sakupljača narodne poezije u svetskoj književnosti.

  Ocijeni članak!