Odakle Hrvatska uvozi plin

Trenutno pregledavate Odakle Hrvatska uvozi plin
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 svibnja, 2023

Povijest uvoza plina u Hrvatsku

Uvoz prirodnog plina u Hrvatsku ima dugu povijest koja seže unatrag nekoliko desetljeća. Prvi uvoz plina u Hrvatsku započeo je 1978. godine kada je sklopljen ugovor s tadašnjom Sovjetskim Savezom. Plin se transportirao putem plinovoda iz Rusije i stizao do Hrvatske preko Mađarske. Ovaj ugovor je bio ključan za razvoj plinske infrastrukture u Hrvatskoj.

Trenutni izvori uvoza plina

Danas, Hrvatska uvozi većinu svog plina iz Rusije i drugih europskih zemalja. Najveći dobavljač plina je tvrtka Gazprom koja ima dugoročne ugovore s Hrvatskom. Plin se transportira plinovodima koji prolaze kroz nekoliko europskih zemalja prije nego stignu do Hrvatske.

Alternativni izvori uvoza plina

Hrvatska je također počela istraživati mogućnosti za diversifikaciju izvora uvoza plina. Jedan od projekata je izgradnja LNG terminala na otoku Krku. Ovaj terminal bi omogućio uvoz tekućeg prirodnog plina iz drugih dijelova svijeta, kao što su SAD i Katar. Ovime bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu i povećala energetska sigurnost zemlje.

Budućnost uvoza plina

Budućnost uvoza plina u Hrvatsku će ovisiti o razvoju novih izvora energije i promjenama na globalnom tržištu plina. Očekuje se da će se uvoz plina smanjiti kako se povećava upotreba obnovljivih izvora energije. Također, Hrvatska će nastaviti tražiti nove izvore plina i poticati razvoj domaćih plinskih resursa.

  Ocijeni članak!