Odakle je nugato

Trenutno pregledavate Odakle je nugato
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 rujna, 2023

Povijest nugata

Nugat je slatkiš koji se smatra tradicionalnom talijanskom poslasticom. Iako je danas popularan diljem svijeta, njegovo podrijetlo vodi nas natrag u drevnu Rimsku imperiju.

Podrijetlo u Rimskoj imperiji

Prema povjesničarima, nugat potječe iz Rimskog carstva, a prvi zapisi o njemu datiraju još iz prvog stoljeća. Smatra se da su Rimljani koristili med, orašaste plodove i jaja kako bi stvorili slatkiš sličan današnjem nugatu.

Tradicionalna talijanska poslastica

Tijekom vremena, nugat je evoluirao i postao popularan u Italiji. Posebno je poznat u regijama Lombardija i Pijemont, gdje se proizvodi i danas. Tradicionalno se pravi od meda, šećera, bjelanjaka i orašastih plodova poput badema ili lješnjaka.

Popularnost u svijetu

U 18. stoljeću, talijanski doseljenici donijeli su nugat u druge dijelove Europe, a kasnije i u Sjevernu Ameriku. Danas se nugat može naći u raznim oblicima i okusima širom svijeta, a poznate su i varijacije poput francuskog nougata i španjolskog turróna.

Suvremena proizvodnja

Suvremene tehnike proizvodnje nugata uključuju strojeve koji miješaju sastojke i oblikuju slatkiš. Unatoč modernizaciji, tradicionalne metode i recepti još uvijek se koriste u mnogim proizvodnjama nugata kako bi se očuvala autentičnost okusa.

Nugat kao simbol

Nugat je postao simbol slatkih užitaka i često se koristi kao poklon ili desert za posebne prigode. Njegova slatka i kremasta tekstura, zajedno s bogatim okusom orašastih plodova, čini ga omiljenim među ljubiteljima slatkog. Bez obzira na podrijetlo, nugat je postao globalna poslastica koju mnogi ljudi uživaju širom svijeta.

  Ocijeni članak!