Odakle je Pinokio

Trenutno pregledavate Odakle je Pinokio
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 srpnja, 2023

Povijest i porijeklo

Pinokio je lik iz poznate talijanske dječje knjige “Pinokio” koju je napisao Carlo Collodi. Knjiga je prvi put objavljena 1883. godine i postala je jedno od najpoznatijih djela talijanske književnosti. Pinokio je drvena lutka koju stvara stolar Geppetto, a koja dobiva mogućnost da postane prava dječak.

Italijanska tradicija

Pinokio je postao simbol talijanske književnosti i kulture. Lik Pinokija je na razne načine prikazivan u kazalištu, filmu, animaciji i drugim medijima. Talijani su ponosni na ovu priču koja je postala svjetski poznata i prepoznatljiva.

Međunarodni utjecaj

Pinokio se proširio diljem svijeta i postao popularan lik u mnogim kulturama. Knjiga je prevedena na mnoge jezike i adaptirana u raznim oblicima. Pinokio je postao ikona dječje književnosti s univerzalnom porukom o iskrenosti, odgovornosti i odrastanju.

Prijevodi na druge jezike

Knjiga “Pinokio” prevedena je na mnoge jezike, uključujući engleski, španjolski, njemački, francuski i mnoge druge. Lik Pinokija je dobio različite nazive u raznim jezičnim verzijama, ali je ostao prepoznatljiv i omiljen lik među djecom diljem svijeta.

Zaključak

Pinokio je lik koji je rođen u talijanskoj književnosti, ali je brzo osvojio svjetsku publiku. Njegova priča o drvenoj lutki koja sanja o tome da postane pravi dječak i suočava se s raznim izazovima i iskušenjima ostaje relevantna i danas. Pinokio nas podsjeća na važnost iskrenosti, odgovornosti i snage da slijedimo svoje snove.

  Ocijeni članak!