Odakle su došli Iliri

Trenutno pregledavate Odakle su došli Iliri
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 travnja, 2023

Poreklo Ilira

Iliri su drevni narod koji je naseljavao prostor Balkanskog poluostrva. Njihovo tačno poreklo je predmet mnogih teorija i spekulacija.

Indoevropsko poreklo

Jedna od najprihvaćenijih teorija je da su Iliri indoevropskog porekla. To znači da su potekli iz zajedničke indoevropske matične grupe naroda, koja je naseljavala prostore Evroazije.

Geografsko rasprostranjenje

Iliri su naseljavali široko područje koje se prostiralo od severne Grčke, preko Balkanskog poluostrva, do dela današnje Italije i Albanije. Njihova teritorija se protezala i na delove današnje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Arheološki nalazi

Arheološki nalazi pružaju uvid u život Ilira i njihovu kulturu. Pronađeni su brojni artefakti, kao što su oružje, nakit, keramika i grobnice. Ovi nalazi ukazuju na to da su Iliri bili vešti zanatlije i trgovci.

Jezik Ilira

Jezik Ilira nije sačuvan, ali se pretpostavlja da je bio deo ilirsko-venetske grupe indoevropskih jezika. Neki lingvisti su pokušali da rekonstruišu ilirski jezik na osnovu toponima i ličnih imena.

Kontakti sa drugim narodima

Iliri su bili u kontaktu sa mnogim drugim drevnim narodima, kao što su Grci, Rimljani i Kelti. Ovi kontakti su imali veliki uticaj na kulturu i razvoj Ilira.

Nestanak Ilira

Postepeno, tokom 2. i 1. veka pre nove ere, Iliri su postali deo Rimskog carstva. Nakon toga, ilirski jezik i kultura su polako nestali, a Iliri su asimilovani u rimsku civilizaciju.

  Ocijeni članak!