Odakle su došli Srbi

Trenutno pregledavate Odakle su došli Srbi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 siječnja, 2024

Poreklo Srba

Srbi su slovenski narod koji se smatra jednim od najstarijih naroda Balkana. Njihovo poreklo je predmet mnogih rasprava i teorija. Prema jednoj od teorija, Srbi su migrirali sa područja Azije i naselili se na Balkanu u ranom srednjem veku. Druga teorija tvrdi da su Srbi autohtoni narod Balkana, sa korenima koji sežu još u praistoriju.

Prva pomena Srba

Prvi pisani tragovi o Srbima datiraju iz 6. veka. U to vreme, Srbi su bili organizovani u plemena i živeli su na prostoru današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i delova Hrvatske. Tokom 9. i 10. veka, Srbi su formirali svoju prvu državu, koja je bila poznata kao Prva srpska država.

Migrationi i osvajanja

Tokom istorije, Srbi su pretrpeli brojne migracije i osvajanja. U 14. veku, pod vođstvom kneza Lazara, Srbi su se suprotstavili Osmanskom carstvu u Kosovskom boju. Međutim, nakon poraza u bici, mnogi Srbi su se povukli na sever, gde su osnovali novo kraljevstvo pod nazivom Vojvodina Srbija. Tokom narednih vekova, Srbi su se borili za svoju nezavisnost protiv Osmanskog carstva, sve do 19. veka kada su uspeli da povrate svoju državu.

Srbi danas

Danas, Srbi su jedan od najbrojnijih naroda Balkana, sa velikom dijasporom širom sveta. Većina Srba živi u Srbiji, ali takođe postoje značajne srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim zemljama. Srbi imaju bogatu kulturu, sa sopstvenim jezikom, pismom, tradicijama i običajima. Takođe su poznati po svojoj gostoprimljivosti i bogatoj kulinarstvu.

  Ocijeni članak!