Odakle su došli Vlasi

Trenutno pregledavate Odakle su došli Vlasi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 srpnja, 2023

Vlasi u povijesti

Vlasi su etnička skupina koja je povijesno bila prisutna u različitim dijelovima Europe. Njihovu povijest možemo pratiti unatrag tisućama godina, a njihova migracija i naseljavanje obuhvaćaju razna područja.

Etimologija

Etimologija imena Vlasi je predmet rasprava među lingvistima. Jedna teorija sugerira da ime potječe od latinske riječi ‘Volcae’, koja se odnosi na keltsko pleme koje je naseljavalo područje današnje Francuske. Druga teorija povezuje Vlase s riječju ‘blak’, što na keltičkom jeziku znači ‘strani’ ili ‘tuđin’.

Vlasi na Balkanu

Vlasi su prisutni na Balkanu već stoljećima. Njihovo naseljavanje na ovom području datira još iz doba Rimskog Carstva, kada su se doselili iz raznih dijelova Europe. Vlasi su se uglavnom bavili stočarstvom i trgovinom, te su često putem karavana putovali između različitih gradova.

Vlasi u Rumunjskoj

Rumunjska je jedna od zemalja na Balkanu gdje su Vlasi imali značajno prisustvo. Oni su se naselili u planinskim područjima i bavili se stočarstvom. Vlasi su imali svoje običaje, jezik i kulturu, koja se značajno razlikovala od većinske rumunjske kulture.

Vlasi danas

Danas su Vlasi manjinska skupina u većini zemalja u kojima su nekada bili prisutni. Njihov broj se s vremenom smanjio, a mnogi su se asimilirali u većinsko stanovništvo. Unatoč tome, Vlasi i dalje čuvaju svoju tradiciju, jezik i običaje, te su važan dio kulturne baštine na području na kojem žive.

  Ocijeni članak!