Odakle su migranti u Srbiji

Trenutno pregledavate Odakle su migranti u Srbiji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 listopada, 2023

Migrantska kriza u Srbiji

Migracija je kompleksan fenomen koji se javlja iz različitih razloga kao što su rat, politička nestabilnost, siromaštvo i klimatske promjene. Srbija se nalazi na važnom migracijskom putu, a migrantska kriza je postala izražena u proteklim godinama.

Bliskoistočni migranti

Tijekom izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine, mnogi Sirijci su napustili svoju zemlju u potrazi za sigurnošću i boljim životom. Srbija se našla na ruti koju migranti koriste kako bi stigli do zemalja Europske unije. Brojni migranti koji dolaze iz Sirije prolaze kroz Srbiju u nadi da će pronaći sigurnost i bolje uvjete života u Europi.

Afganistanci i migracija

Afganistan je još jedna zemlja iz koje dolazi veliki broj migranata koji prolaze kroz Srbiju. Godinama su politička nestabilnost, sukobi i siromaštvo prisilili mnoge Afganistance da napuste svoje domove i krenu na putovanje prema Europi. Srbija, kao tranzitna zemlja, privlači migrante zbog svoje geografske pozicije i relativne sigurnosti koju nudi.

Ekonomska migracija iz zemalja zapadnog Balkana

Osim iz Bliskog istoka i Afganistana, Srbija je domaćin i brojnim migrantima iz zemalja zapadnog Balkana. Mnogi ljudi iz ovih zemalja migriraju u potrazi za boljim ekonomskim prilikama. Srbija, kao regionalni centar, privlači migrante iz susjednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Međunarodna suradnja i izazovi

Migracija predstavlja izazov za Srbiju i za međunarodnu zajednicu. Srbija se suočava s poteškoćama u pružanju adekvatne skrbi i podrške migrantima koji prolaze kroz njenu teritoriju. Međunarodna suradnja je ključna u upravljanju migrantskom krizom i osiguravanju sigurnosti i zaštite za migrante.

Zaključak

Migranti u Srbiji dolaze iz različitih dijelova svijeta, uključujući Bliski istok, Afganistan i zemlje zapadnog Balkana. Srbija se suočava s izazovima u upravljanju migrantskom krizom, ali je i važan tranzitni centar za migrante koji žele stići do zemalja Europske unije. Međunarodna suradnja je ključna za rješavanje ovog problema i osiguravanje sigurnosti i dobrobiti za migrante i domaću populaciju.

  Ocijeni članak!