Što je fotosinteza i gdje se zbiva

Trenutno pregledavate Što je fotosinteza i gdje se zbiva
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Proces fotosinteze

Fotosinteza je ključni biokemijski proces koji se odvija u biljkama, algama i nekim bakterijama. Ovaj proces omogućuje pretvaranje sunčeve svjetlosti, vode i ugljičnog dioksida u glukozu i kisik.

Glavni dijelovi fotosinteze

Fotosinteza se odvija u kloroplastima, specijaliziranim organelima unutar stanica biljaka. Kloroplasti sadrže pigmente poput klorofila koji apsorbiraju svjetlost. Svjetlosna faza fotosinteze odvija se u tilakoidima, unutar kloroplasta, dok se tamna faza odvija u stromi kloroplasta.

Mjesto fotosinteze

Fotosinteza se najčešće odvija u zelenim dijelovima biljaka, poput listova. Listovi sadrže veliki broj kloroplasta koji su ključni za fotosintezu. Osim u biljkama, fotosinteza se može događati i u algama i određenim vrstama bakterija.

Fotosinteza je iznimno važan proces jer omogućuje proizvodnju hrane i kisika. Biljke koriste glukozu kao izvor energije za rast i razvoj, dok kisik koji se otpušta tijekom fotosinteze omogućuje životinjama i drugim organizmima disanje. Ovaj proces također ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže ugljika u atmosferi, jer biljke apsorbiraju ugljični dioksid iz zraka tijekom fotosinteze.

  Ocijeni članak!