Odlazi se matura

Trenutno pregledavate Odlazi se matura
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 kolovoza, 2023

Utjecaj pandemije na obrazovanje

Novi koronavirus (COVID-19) imao je veliki utjecaj na sve aspekte društva, uključujući i obrazovni sustav. Jedna od posljedica pandemije bila je odluka o odgodi mature, što je izazvalo veliku zabrinutost i neizvjesnost među učenicima.

Odluka o odgodi mature

Kako bi se smanjio rizik od širenja virusa među učenicima, mnoge zemlje su donijele odluku o odgodi mature. Uobičajeno je da se matura održava na kraju školske godine, ali zbog pandemije su se morali pronaći alternativni načini.

Alternativni načini provođenja mature

Jedan od najčešćih alternativnih načina provođenja mature je online testiranje. Učenici su dobili priliku riješiti ispite putem interneta, uz nadzor učitelja putem video poziva. Ova metoda omogućila je učenicima da završe svoju srednjoškolsku karijeru i upišu fakultet bez dodatnih odgoda.

Reakcije i mišljenja

Odluka o odgodi mature izazvala je različite reakcije među učenicima, roditeljima i nastavnicima. Dok su neki podržavali odluku kao mjeru opreza, drugi su izrazili zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na buduće planove učenika.

Posljedice i prilagodba

Odgoda mature imala je neizbježne posljedice na učenike. Neki su se morali prilagoditi novim rasporedima i izazovima online testiranja, dok su drugi morali mijenjati planove za upis na fakultet. Ipak, mnogi su pokazali iznimnu fleksibilnost i prilagodljivost u ovim izazovnim vremenima.

Budućnost mature

Iako je odluka o odgodi mature bila izvanredna mjera, postavlja se pitanje kako će se to odraziti na budućnost mature. Hoće li se uvesti trajne promjene u načinu provođenja ispita? Hoće li se razmotriti alternativne metode vrednovanja znanja? To su pitanja koja će se morati razmotriti kako bi se osigurala sigurnost i pravednost u ocjenjivanju učenika.

  Ocijeni članak!