Plaća li se carina iz Velike Britanije?

Trenutno pregledavate Plaća li se carina iz Velike Britanije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 svibnja, 2023

Što je carina?

Carina je porez koji se plaća prilikom uvoza ili izvoza robe iz jedne zemlje u drugu. Carinske tarife određuju države i koriste se za reguliranje trgovine i zaštite domaće industrije. U slučaju uvoza robe iz Velike Britanije, postavlja se pitanje treba li platiti carinu.

Velika Britanija i Europska unija

Do 31. prosinca 2020. godine, Velika Britanija je bila dio Europske unije (EU). U tom razdoblju, trgovina između Velike Britanije i drugih država članica EU-a bila je oslobođena carina i kvota. Međutim, nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, stvari su se promijenile.

Carina nakon Brexita

Nakon Brexita, Velika Britanija više nije dio carinskog područja EU-a. To znači da se pri uvozu robe iz Velike Britanije u druge države članice EU-a može primijeniti carina. Svaka država članica EU-a ima svoje carinske propise i tarife, pa se carina može razlikovati ovisno o odredištu.

Carina pri uvozu iz Velike Britanije u Hrvatsku

Kada je riječ o uvozu robe iz Velike Britanije u Hrvatsku, primjenjuju se carinske tarife Europske unije. To znači da se carina plaća prema tarifama EU-a, a ne posebnim tarifama za Veliku Britaniju. Važno je napomenuti da se carina može razlikovati ovisno o vrsti robe i njezinoj vrijednosti.

Izuzeci od carine

Postoje određene situacije u kojima se može izbjeći plaćanje carine pri uvozu iz Velike Britanije. Na primjer, ako se uvozi roba za vlastitu uporabu, kao osobni prtljag, neće se primijeniti carina. Također, postoje određene količinske i financijske granice ispod kojih se ne plaća carina.

Zaključak

Nakon Brexita, plaćanje carine pri uvozu robe iz Velike Britanije u druge države članice EU-a postalo je moguće. U slučaju uvoza iz Velike Britanije u Hrvatsku, primjenjuju se carinske tarife Europske unije. Važno je konzultirati relevantne carinske propise i tarife kako bi se utvrdila točna visina carine za određenu vrstu robe i vrijednost.

  Ocijeni članak!