Odakle su Beatlesi

Trenutno pregledavate Odakle su Beatlesi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Povijest Beatlesa

Beatlesi su bili engleski rock sastav koji je postao jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih bendova svih vremena. Osnovan u Liverpoolu, Velika Britanija, 1960. godine, sastav su činili četiri članova: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.

Početak karijere

Beatlesi su započeli svoju karijeru nastupajući u klubovima u Liverpoolu i Hamburgu, gdje su razvili svoj zvuk i stekli vjernu publiku. Godine 1962. potpisali su ugovor s diskografskom kućom EMI i izdali svoj prvi singl ‘Love Me Do’, koji je postao veliki hit.

Fenomen Beatlemania

Nakon uspjeha prvih singlova, Beatlesi su postali pravi fenomen diljem svijeta. Njihova glazba, koja je kombinirala rock ‘n’ roll, pop i eksperimentalne elemente, osvojila je srca milijuna obožavatelja. Fenomen Beatlemania je stvorio pravu histeriju među mladima, a njihovi koncerti su bili rasprodani.

Kreativni vrhunac i raspada

Tijekom 1960-ih, Beatlesi su postali poznati po svojim inovativnim albumima kao što su ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ i ‘The White Album’. Međutim, unutarnji sukobi i razlike u glazbenim stilovima doveli su do raspada sastava 1970. godine. Nakon raspada, svi članovi Beatlesa su nastavili uspješne solo karijere.

  Ocijeni članak!