Plaća li se PDV na robu iz EU

Trenutno pregledavate Plaća li se PDV na robu iz EU
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 ožujka, 2024

Pregled PDV-a na robu iz EU

Plaćanje PDV-a na robu koja dolazi iz zemalja Europske unije (EU) često izaziva konfuziju među potrošačima. U ovom članku ćemo razjasniti koje su osnovne smjernice vezane uz plaćanje PDV-a na robu iz EU.

Unutar-EU trgovina i PDV

Unutar-EU trgovina je podložna posebnim pravilima PDV-a. Prema tim pravilima, PDV se plaća pri uvozu robe iz jedne članice EU u drugu članicu EU. To znači da kada kupite robu iz druge članice EU, plaćate PDV u zemlji u koju je roba uvezena.

Iznimke i posebne situacije

Postoje neke iznimke i posebne situacije kada se ne plaća PDV na robu iz EU. Primjerice, ako ste registrirani kao porezni obveznik PDV-a i kupujete robu za poslovne svrhe, možete biti oslobođeni plaćanja PDV-a pri uvozu.

PDV povrat za poslovne subjekte

Ako ste porezni obveznik PDV-a i kupujete robu iz EU za poslovne svrhe, možete zatražiti povrat plaćenog PDV-a. Postoje posebne procedure i uvjeti koje trebate slijediti kako biste ostvarili pravo na povrat PDV-a.

Zaključak

U većini slučajeva, PDV se plaća na robu koja dolazi iz EU. Međutim, postoje iznimke i posebne situacije koje mogu utjecati na plaćanje PDV-a. Ako niste sigurni o svojim obvezama vezanim uz PDV na robu iz EU, preporučuje se konzultirati stručnjaka ili nadležne porezne institucije kako biste dobili precizne informacije i savjete.

  Ocijeni članak!