Koji je čaj dobar za probavu?

Trenutno pregledavate Koji je čaj dobar za probavu?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 ožujka, 2024

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je jedan od najpoznatijih čajeva koji se koristi za poboljšanje probave. Kamilica ima umirujuće djelovanje na želudac i crijeva, pomaže u smanjenju nadutosti i grčeva te potiče probavu. Također, čaj od kamilice može pomoći kod želučanih tegoba poput gastritisa i žgaravice.

Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim blagotvornim učincima na probavni sustav. Čaj od đumbira potiče protok probavnih sokova, smanjuje nadutost i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. Osim toga, đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći kod upalnih stanja u probavnom sustavu.

Čaj od mente

Čaj od mente ima osvježavajući okus i blagotvorno djeluje na probavu. Mentol, aktivna tvar u menti, opušta mišiće crijeva i olakšava protok hrane kroz probavni sustav. Također, čaj od mente može pomoći kod nadutosti, grčeva i probavnih smetnji poput sindroma iritabilnog crijeva.

Čaj od komorača

Čaj od komorača je poznat po svojim karminativnim svojstvima, što znači da pomaže u smanjenju nadutosti i plinova u probavnom sustavu. Također, komorač ima blago laksativno djelovanje te može pomoći kod zatvora. Čaj od komorača se često koristi i kod dojenčadi kako bi se ublažile kolike.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, ali također može imati blagotvoran učinak na probavu. Maslačak potiče lučenje probavnih sokova, poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i potiče rad jetre. Također, čaj od maslačka može pomoći kod nadutosti, zatvora i probavnih smetnji.

Čaj od anisa

Čaj od anisa se tradicionalno koristi za poboljšanje probave. Anis ima karminativna svojstva koja pomažu u smanjenju nadutosti i plinova. Također, čaj od anisa može pomoći kod grčeva u probavnom sustavu. Važno je napomenuti da se čaj od anisa ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Čaj od koprive

Čaj od koprive može imati blagotvoran učinak na probavu. Kopriva potiče lučenje probavnih sokova te može pomoći kod nadutosti i zatvora. Osim toga, čaj od koprive može djelovati i kao blagi diuretik, potičući izlučivanje viška tekućine iz tijela.

  Ocijeni članak!