Plaćanje u kunama – do kada?

Trenutno pregledavate Plaćanje u kunama – do kada?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Pretpostavke i zakonodavstvo

Plaćanje u kunama je dugogodišnja praksa u Republici Hrvatskoj. Osnovna valuta zemlje, kuna, koristi se za gotovinske transakcije, elektroničko plaćanje, kao i za izvršenje obaveza prema zakonodavstvu. Prema Zakonu o platnom prometu, plaćanje u kunama je zakonska obveza za sve subjekte koji obavljaju poslovne aktivnosti na teritoriju Hrvatske.

Europska integracija i moguće promjene

U kontekstu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine, postavilo se pitanje hoće li plaćanje u kunama ostati dugoročna praksa. Unatoč članstvu u EU, Hrvatska zadržava svoju nacionalnu valutu, što znači da je plaćanje u kunama i dalje zakonska obveza.

Alternativne valute

Iako je kuna jedina zakonska valuta u Hrvatskoj, postoje situacije u kojima se koriste i druge valute. Primjerice, u turističkim regijama često se prihvaćaju i strane valute kao što su euro ili američki dolar. Međutim, takva praksa nije široko rasprostranjena i većina transakcija i dalje se obavlja u kunama.

Budućnost plaćanja u kunama

Iako trenutno nema naznaka da će se situacija promijeniti, budućnost plaćanja u kunama može biti podložna različitim faktorima. Utjecaj globalnih ekonomskih kretanja, digitalizacija plaćanja i promjene u zakonodavstvu mogu imati utjecaj na način plaćanja u budućnosti. Ipak, za sada ostaje činjenica da je plaćanje u kunama zakonska obveza u Republici Hrvatskoj.

Zaključak

Plaćanje u kunama je trenutno i dalje zakonska obveza u Republici Hrvatskoj. Iako se mogu pojaviti situacije u kojima se prihvaćaju i druge valute, kuna ostaje osnovna valuta za obavljanje gotovinskih i elektroničkih transakcija. Budućnost plaćanja u kunama može biti pod utjecajem različitih faktora, ali za sada nema naznaka da će se situacija promijeniti.

  Ocijeni članak!