Po čemu je Baščanska ploča dobila naziv

Trenutno pregledavate Po čemu je Baščanska ploča dobila naziv
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2023

Povijest Baščanske ploče

Baščanska ploča je srednjovjekovni kameni natpis koji se nalazi u crkvi sv. Lucije u Baški na otoku Krku, Hrvatska. Ova ploča je postala poznata zbog svog značaja u proučavanju hrvatskog jezika i povijesti.

Arheološko otkriće

Baščanska ploča je pronađena 1851. godine u ruševinama crkve sv. Lucije. Otkrio ju je arheolog i svećenik Franjo Fancev. Ploča je bila ukopana ispod oltara crkve, a vjerojatno je služila kao nadgrobna ploča.

Naziv Baščanske ploče

Naziv Baščanska ploča nastao je prema mjestu gdje je pronađena – Baška. Ovaj naziv je postao uobičajen i prihvaćen u znanstvenoj i široj javnosti.

Sadržaj natpisa

Baščanska ploča je ispisan glagoljskim pismom, staroslavenskim jezikom. Natpis je vrlo važan izvor informacija o životu i jeziku u ranom srednjem vijeku. Sadržaj natpisa je pravno-povijesne prirode, a spominje se i ime hrvatskog kralja Zvonimira.

Simbolika i značaj

Baščanska ploča je simbol hrvatske kulture i povijesti. Ona predstavlja jedan od najstarijih pisanih tragova hrvatskog jezika i kulture. Osim toga, natpis na ploči je važan izvor za proučavanje glagoljice i razumijevanje života u srednjem vijeku.

Zaključak

Baščanska ploča je dobila naziv prema mjestu gdje je pronađena – Baška. Ova ploča, ispisan glagoljskim pismom, predstavlja važan izvor informacija o jeziku i povijesti Hrvata u ranom srednjem vijeku. Njen značaj kao simbola hrvatske kulture i povijesti je neprocjenjiv.

  Ocijeni članak!