Koji se kralj spominje na Baščanskoj ploči?

Trenutno pregledavate Koji se kralj spominje na Baščanskoj ploči?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 rujna, 2023

Povijest Baščanske ploče

Baščanska ploča je jedan od najznačajnijih spomenika hrvatske pismenosti i kulture. Riječ je o kamenoj ploči pronađenoj u Baškoj na otoku Krku. Ploča je izrađena u 12. stoljeću i sadrži tekst na glagoljici, staroslavenskom pismu koje se koristilo u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.

Sadržaj Baščanske ploče

Na Baščanskoj ploči spominje se kralj Zvonimir, hrvatski vladar koji je bio na prijestolju od 1075. do 1089. godine. Ploča opisuje darovanje zemljišta crkvi sv. Lucije u Jurandvoru od strane kralja Zvonimira. Ovaj dokument predstavlja jedan od najstarijih pisanih tragova hrvatske državnosti.

Značaj Baščanske ploče

Baščanska ploča ima veliki kulturni i povijesni značaj. Ona svjedoči o postojanju hrvatske državnosti i kulture još u srednjem vijeku. Osim toga, ploča je važna i za proučavanje glagoljice, pisma koje je bilo u širokoj uporabi u hrvatskim zemljama. Baščanska ploča je izložena u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

Kralj Zvonimir

Zvonimir je bio jedan od najvažnijih hrvatskih kraljeva. Njegovo vladanje obilježeno je sukobima s Ugarskom i Bizantom, ali i uspjesima u jačanju hrvatske države. Kralj Zvonimir je bio poznat po svojoj pobožnosti i zalaganju za crkvu. Njegova smrt 1089. godine označila je kraj samostalne hrvatske kraljevine sve do 1991. godine.

  Ocijeni članak!