Postoji li više galaksija osim Mliječnog puta?

Trenutno pregledavate Postoji li više galaksija osim Mliječnog puta?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Andromedina galaksija

Andromedina galaksija, poznata i kao M31, je spiralna galaksija koja se nalazi u blizini Mliječnog puta. Sa svojih 220.000 svjetlosnih godina u promjeru, Andromedina galaksija je najbliža spiralna galaksija našem Mliječnom putu. Njena svijetla je vidljiva golim okom i predstavlja jedan od najljepših objekata na noćnom nebu.

Veliki Magellanov oblak

Veliki Magellanov oblak je patuljasta nepravilna galaksija koja se nalazi u južnom nebu. Sa svojih 14.000 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, ova galaksija je jedan od najbližih susjeda Mliječnog puta. Veliki Magellanov oblak je također zanimljiv zbog svoje bogate populacije zvijezda i mlazova plina koji se protežu kroz njegovu strukturu.

Virgo nakupina

Virgo nakupina je skupina od preko 2000 galaksija koja se nalazi u zviježđu Djevice. Ova nakupina je jedna od najbogatijih i najmasivnijih skupina galaksija u lokalnom svemiru. U njoj se nalazi nekoliko velikih spiralnih galaksija, kao i mnoge eliptične i nepravilne galaksije. Virgo nakupina je također poznata po svojoj visokoj koncentraciji tamne materije.

Drugi galaktički klastere

Osim gore navedenih primjera, postoje i mnogi drugi galaktički klastere koji se nalaze izvan Mliječnog puta. Neki od njih su: Fornax nakupina, Centaurus nakupina, Perseus nakupina i Coma nakupina. Svaki od ovih klastera sadrži stotine ili čak tisuće galaksija, čineći ih fascinantnim objektima za proučavanje i istraživanje.

Postoji mnogo više galaksija osim Mliječnog puta i njihova raznolikost i ljepota pružaju uzbudljivo polje za istraživanje i otkrivanje u svemiru.

  Ocijeni članak!