Što je Mliječni put?

Trenutno pregledavate Što je Mliječni put?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 srpnja, 2023

Struktura Mliječnog puta

Mliječni put je spiralna galaksija koja se sastoji od brojnih zvijezda, plinova, prašine i tamne tvari. Glavni dio galaksije čini veliki disk u obliku tanjura, s izbočenjem u središtu poznatom kao galaktička jezgra. Disk je okružen sferičnom strukturom poznatom kao galaktički halo. U središtu Mliječnog puta nalazi se supermasivna crna rupa nazvana Sgr A*.

Oblik i veličina

Mliječni put ima karakterističan spiralni oblik s dvjema glavnim rukavcima: Perseus-Armom i Sagittarius-Armom. Ukupna širina galaksije iznosi otprilike 100.000 svjetlosnih godina, a debljina je oko 1.000 svjetlosnih godina. Procjenjuje se da Mliječni put sadrži između 100 i 400 milijardi zvijezda.

Evolutivni procesi

Mlječni put je nastao prije otprilike 13,6 milijardi godina iz gustog oblaka plina i prašine. Tijekom vremena, gravitacijska privlačnost između materije u oblaku rezultirala je stvaranjem spiralne strukture. Zvijezde se formiraju u gustim regijama plina i prašine, a zatim se kreću oko galaktičke jezgre.

Opservacija i istraživanje

Zbog velike količine prašine i plinova koji ometaju vidljivost, proučavanje Mliječnog puta izravno je izazovno. Astronomi koriste različite teleskope opremljene infracrvenim, radio i rendgenskim instrumentima kako bi proučavali strukturu, sastav i evoluciju galaksije. Također se koriste posebne tehnike, poput mjerenja brzina zvijezda i mapiranja raspodjele tamne tvari, kako bi se stekao bolji uvid u Mliječni put.

Zanimljivosti

Mliječni put dobio je svoje ime zbog svjetlosne trake koja se proteže preko noćnog neba. U drevnoj grčkoj mitologiji, ta je traka bila povezana s mlijekom Heraklova koju je prolio dok je dojio bogove. Također, Mliječni put je dom mnogim drugim objektima, poput otvorenih i kuglastih zvjezdanih jata, maglica i planetarnih maglica.

  Ocijeni članak!