Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani

Trenutno pregledavate Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 lipnja, 2023

Uvod

Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani je dokument koji regulira dodavanje tvari u prehrambene proizvode. Ovaj pravilnik ima za cilj osigurati sigurnost i kvalitetu hrane koju konzumiramo.

Definicija

Pravilnik definira tvari koje se smiju koristiti kao dodaci hrani. To uključuje aditive, arome, enzime, boje i druge tvari koje se koriste radi poboljšanja izgleda, okusa, konzistencije ili trajnosti hrane.

Postupak odobravanja

Pravilnik propisuje postupak odobravanja tvari koje se mogu dodavati hrani. Prije nego što se tvar može koristiti, mora se provesti procjena sigurnosti i dozvoliti njezino korištenje.

Oznake i deklaracije

Pravilnik također regulira način označavanja i deklariranja tvari koje se dodaju hrani. Proizvođači su obvezni jasno navesti prisutnost tih tvari na deklaracijama proizvoda kako bi potrošači bili informirani o njihovom sadržaju.

Nadzor i kontrola

Pravilnik postavlja i mehanizme nadzora i kontrole nad primjenom tvari u prehrambenim proizvodima. Inspekcije se redovito provode kako bi se osigurala usklađenost s propisima i otkrili eventualni nedostaci ili zloupotrebe.

Zaključak

Pravilnik o tvarima koje se mogu dodavati hrani igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i kvalitete hrane. Njegova primjena osigurava da proizvodi koji se nalaze na tržištu budu sigurni za konzumaciju i da potrošači budu informirani o sastojcima koje konzumiraju.

  Ocijeni članak!