Prema čemu se živa bića dijele na biljke, životinje i gljive

Trenutno pregledavate Prema čemu se živa bića dijele na biljke, životinje i gljive
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

Biološka klasifikacija

Biološka klasifikacija je proces kojim se živa bića dijele na različite grupe prema njihovim karakteristikama. Ova podjela omogućuje bolje razumijevanje i proučavanje raznolikosti života na Zemlji. Tri najpoznatije grupe živih bića su biljke, životinje i gljive.

Biljke

Biljke su jedna od tri osnovne grupe živih bića. Karakterizira ih sposobnost fotosinteze, procesa kojim pretvaraju sunčevu energiju u hranu. Biljke su većinom stacionarne, imaju korijenje, stabljiku i lišće. Ove karakteristike im omogućuju da apsorbiraju vodu i hranjive tvari iz tla i proizvode kisik koji je važan za održavanje života na Zemlji.

Životinje

Životinje su druga osnovna grupa živih bića. One se razlikuju od biljaka po tome što su mobilne i sposobne za aktivno kretanje. Životinje su heterotrofne, što znači da se hrane drugim organizmima ili organskim tvarima. Ove organizme odlikuje raznolikost oblika, vrsta i načina života. Životinje su ključni dio lanca prehrane i imaju važnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava.

Gljive

Gljive su treća osnovna grupa živih bića. One se razlikuju od biljaka i životinja po svojoj specifičnoj strukturi i načinu prehrane. Gljive nemaju klorofil i ne mogu obavljati fotosintezu. Umjesto toga, one se hrane razgradnjom organske tvari. Gljive su važne za razgradnju mrtve tvari i recikliranje hranjivih tvari u prirodi. Također, neke vrste gljiva imaju i simbiotske odnose s drugim organizmima, kao što su stabla u šumama.

  Ocijeni članak!