S čime kupati novorođenče

Trenutno pregledavate S čime kupati novorođenče
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 rujna, 2023

Sigurnost prilikom kupanja

Kupanje novorođenčeta predstavlja važan dio svakodnevne rutine i pruža priliku za povezivanje s djetetom. Međutim, važno je osigurati sigurnost prilikom kupanja kako bi se izbjegle nezgode.

Izbor kade

Prilikom odabira kade za kupanje novorođenčeta, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Kada treba biti dovoljno duboka kako bi novorođenče moglo leći u potpunosti, ali istovremeno i dovoljno plitka kako bi roditelji mogli lako pristupiti djetetu. Također, kada treba biti stabilna i sigurna kako bi se izbjeglo prevrtanje. Preporučuje se odabrati kade s protukliznim dnom kako bi se smanjio rizik od klizanja.

Temperatura vode

Prilagodba temperature vode je ključna kako bi se osiguralo ugodno iskustvo kupanja za novorođenče. Preporučuje se da temperatura vode bude oko 37 stupnjeva Celzijusa, što je približno temperatura tijela novorođenčeta. Važno je koristiti termometar za vodu kako bi se provjerila temperatura prije nego što se novorođenče stavi u kadu.

Korištenje sapuna i šampona

U prvim tjednima života, novorođenče ne zahtijeva upotrebu sapuna ili šampona prilikom kupanja. Dovoljno je koristiti toplu vodu i mekanu spužvu kako bi se očistila koža. Nakon nekoliko tjedana, kada je koža novorođenčeta jača, može se koristiti blagi sapun i šampon posebno formuliran za bebe.

Podrška prilikom kupanja

Kupanje novorođenčeta može biti izazovno za roditelje, posebno u početku. Važno je osigurati dovoljno podrške kako bi se izbjeglo klizanje ili povrede. Roditelji mogu koristiti posebne mreže ili držače za bebe koji pružaju dodatnu podršku i olakšavaju rukovanje novorođenčetom prilikom kupanja.

Sušenje nakon kupanja

Nakon što je novorođenče završilo s kupanjem, važno je pažljivo ga osušiti. Koristite mekanu ručnik ili pelenu kako biste nježno tapkali kožu i uklonili višak vlage. Obratite posebnu pažnju na nabora kože kako biste spriječili nastanak iritacija ili osipa. Također, važno je odmah obući dijete kako bi se održala toplina tijela.

  Ocijeni članak!