S čime mazati opekline od sunca

Trenutno pregledavate S čime mazati opekline od sunca
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Uvod

Opekline od sunca su česta pojava koja se javlja kada koža izgori zbog prekomjernog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Ova bolna stanja mogu ostaviti neugodne posljedice kao što su crvenilo, oteklina i ljuštenje kože. Upravo zato je važno pravilno njegovati kožu nakon opeklina kako bi se ublažili simptomi i potaknuo proces ozdravljenja.

Njega kože nakon opeklina

Nakon opekline od sunca, važno je odmah početi s pravilnom njegom kože. Prvi korak je umivanje hladnom vodom kako bi se smanjila bol i crvenilo. Nakon toga, treba nanijeti hidratantnu kremu ili losion koji će umiriti kožu i zadržati vlagu.

Prirodni sastojci za ublažavanje opeklina

Prirodni sastojci mogu biti izvrsna opcija za ublažavanje opeklina od sunca. Aloe vera gel je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za opekline. Bogat je hranjivim tvarima koje pomažu u regeneraciji kože i smanjenju upale. Također, kokosovo ulje ima umirujuće djelovanje i pruža hidrataciju koži. Osim toga, zobena kaša može biti korisna za smirivanje kože i ublažavanje svrbeža.

Preparati za ublažavanje opeklina

Na tržištu postoji širok izbor preparata namijenjenih ublažavanju opeklina od sunca. Kreme i losioni koji sadrže pantenol, vitamin E i kamomilu mogu pružiti trenutno olakšanje i potaknuti proces ozdravljenja. Također, proizvodi s hidrokortizonom mogu biti korisni za smanjenje upale i svrbeža.

Kako spriječiti opekline od sunca

Najbolji način za liječenje opeklina od sunca je njihovo sprječavanje. Redovito nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više, nošenje zaštitne odjeće i izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana ključni su koraci. Također, važno je napomenuti da su posebno osjetljivi na opekline djeca, starije osobe i osobe svijetle puti.

Zaključak

Opekline od sunca mogu biti vrlo neugodne, ali pravilna njega kože može ublažiti simptome i potaknuti proces ozdravljenja. Prirodni sastojci kao što su aloe vera gel, kokosovo ulje i zobena kaša mogu biti korisni, dok preparati s pantenolom, vitaminom E i hidrokortizonom pružaju trenutno olakšanje. Uz to, važno je spriječiti opekline od sunca kroz korištenje zaštitne kreme i nošenje zaštitne odjeće. Zapamtite, prevencija je uvijek najbolji lijek!

  Ocijeni članak!