S kim se granici Crna Gora

Trenutno pregledavate S kim se granici Crna Gora
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Granica sa Srbijom

Crna Gora se na sjeveru granici sa Srbijom. Ova granica je dugačka oko 203 kilometra i proteže se kroz planinski teren. Granica je definirana na osnovu međunarodnih sporazuma i utvrđena je 2006. godine, nakon što se Crna Gora odcijepila od Srbije i postala samostalna država.

Granica sa Bosnom i Hercegovinom

Na sjeverozapadu, Crna Gora se graniči sa Bosnom i Hercegovinom. Ova granica ima dužinu od oko 249 kilometara i također prolazi kroz planinsko područje. Granica je uspostavljena nakon raspada bivše Jugoslavije i priznanja neovisnosti Crne Gore.

Granica sa Albanijom

Na jugozapadu, Crna Gora dijeli granicu sa Albanijom. Ova granica ima dužinu od oko 172 kilometra i pruža se duž Jadranskog mora. Granica je uspostavljena nakon stjecanja neovisnosti Crne Gore i Albanije.

Granica sa Hrvatskom

Crna Gora ima kratku granicu sa Hrvatskom na sjeverozapadu. Ova granica je dugačka samo oko 25 kilometara i prolazi kroz zaljev Boka Kotorska. Granica je uspostavljena nakon raspada bivše Jugoslavije i priznanja neovisnosti Crne Gore.

Granica sa Kosovom

Na sjeveroistoku, Crna Gora se graniči sa Kosovom. Ova granica ima dužinu od oko 79 kilometara i također prolazi kroz planinsko područje. Granica je uspostavljena nakon proglašenja neovisnosti Kosova i priznanja Crne Gore.

Granica sa morem

Crna Gora ima izlaz na Jadransko more na svojoj obali koja se proteže na oko 293 kilometra. Ova obala obuhvaća brojne uvale, poluotok Lušticu, ostrva i plaže koje su popularne turističke destinacije. Crna Gora dijeli more sa Italijom, Hrvatskom i Albanijom.

  Ocijeni članak!