Što su jeli Rimljani

Trenutno pregledavate Što su jeli Rimljani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 svibnja, 2023

Hrana u antičkom Rimu

U antičkom Rimu, hrana je igrala važnu ulogu u svakodnevnom životu Rimljana. Rimljani su bili poznati po svojoj raznolikoj i bogatoj kuhinji koja je bila rezultat utjecaja raznih kultura s kojima su dolazili u kontakt.

Osnovne namirnice

Osnovne namirnice u rimskoj prehrani bile su žitarice, poput pšenice, ječma i raži. Osim toga, Rimljani su konzumirali i razne vrste mesa, poput svinjetine, govedine, janjetine i peradi. Uz to, riba je također bila važan dio njihove prehrane, s obzirom na to da je Rim bio smješten uz more.

Obroci

Rimljani su imali tri glavna obroka tijekom dana – doručak (ientaculum), ručak (prandium) i večeru (cena). Doručak je obično bio lagan i sastojao se od mlijeka, kruha i meda. Ručak je bio najvažniji obrok dana i uključivao je razne vrste jela, poput mesa, ribe, povrća i voća. Večera je također bila obilan obrok i često je bila praćena raznim zabavama.

Specijaliteti

Rimljani su poznati po svojim specijalitetima poput pečenog divljači, jela od svinjskih iznutrica (poput jetre i bubrega) te raznih vrsta umaka i začina. Također su konzumirali razne vrste voća, poput grožđa, smokava i jabuka, te su često koristili med kao zaslađivač.

Naslijeđe

Rimska kuhinja ostavila je veliki utjecaj na kasnije europske kuhinje. Mnoge namirnice i recepti koje su Rimljani koristili i dalje su prisutni u suvremenoj kuhinji. Rimski način prehrane i obroci postali su simbol luksuza i uživanja u hrani.

  Ocijeni članak!