S koliko je godina Isus razapet

Trenutno pregledavate S koliko je godina Isus razapet
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Isusova smrt na križu

Isus Krist, prema kršćanskom vjerovanju, bio je razapet na križu kao žrtva za otkupljenje grijeha čovječanstva. Ova događaj se dogodio tijekom 1. stoljeća u Palestini. Međutim, postoji nekoliko rasprava i različitih tumačenja o tome s koliko je godina Isus razapet.

Rasprave o Isusovoj dobi

Jedan od izvora koji se koristi za određivanje Isusove dobi je Novi zavjet. Međutim, Novi zavjet ne pruža jasan i jednoznačan odgovor na ovo pitanje. Neki teolozi i povjesničari smatraju da je Isus bio u tridesetima kada je razapet, temeljem navoda iz Evanđelja.

Teorije o Isusovoj dobi

Postoje i druge teorije koje sugeriraju da je Isus mogao biti mlađi ili stariji od trideset godina. Neki smatraju da je Isus bio u svojim dvadesetima, dok drugi tvrde da je mogao biti četrdesetogodišnjak. Ove teorije se temelje na različitim tumačenjima biblijskih tekstova i kontekstu vremena.

Prihvaćena dob

Unatoč raspravama, većina kršćanskih teologa i povjesničara slaže se da je Isus bio u tridesetima kada je razapet. Ova dob se temelji na interpretaciji biblijskih tekstova i povijesnih konteksta. Također se vjeruje da je Isus počeo svoje javno djelovanje oko tridesete godine života.

Zaključak

Iako postoji rasprava o točnoj dobi Isusa kada je bio razapet, većina izvora i stručnjaka slaže se da je bio u tridesetim godinama. Ovaj događaj je ključan dio kršćanske vjere i simbolizira otkupljenje i spasenje čovječanstva.

  Ocijeni članak!