Sa čime se hrane gušteri

Trenutno pregledavate Sa čime se hrane gušteri
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 kolovoza, 2023

Vrsta hrane

Gušteri su karnivorne životinje, što znači da se hrane mesom. Njihova prehrana uglavnom se sastoji od insekata, pa su stoga poznati kao insektofagi. Međutim, neki gušteri mogu jesti i druge male životinje poput pauka, puževa i malih gmazova.

Raznolikost prehrane

Unutar guštera, postoji velika raznolikost u prehrambenim navikama. Na primjer, neki gušteri su specijalizirani za jedenje određene vrste hrane, poput mrava ili termita. Drugi gušteri mogu biti općenito svejedi, konzumirajući različite vrste hrane, uključujući i biljke. Ova raznolikost u prehrani omogućuje gušterima da se prilagode različitim okolišima i resursima.

Metode lova

Gušteri koriste različite metode lova kako bi uhvatili svoju hranu. Neke vrste guštera koriste strategiju prikrivanja, sakrivajući se u okolini i iznenada napadajući plijen. Druge vrste guštera koriste brzinu i agilnost kako bi uhvatile svoju hranu. Na primjer, kamene gušterice koriste svoju brzu reakciju i dug jezik kako bi uhvatile insekte u letu.

Digestivni sustav

Gušteri imaju prilagođen digestivni sustav koji im omogućuje probavu hrane koju jedu. Njihov probavni sustav uključuje želudac, crijeva i jetru. Nakon što pojedu hranu, ona se probavlja u želucu i crijevima, gdje se hranjive tvari apsorbiraju u tijelo, a otpadni materijal se izlučuje.

Nedostatak hrane

Ponekad gušteri mogu imati poteškoća s pronalaskom hrane, posebno u sušnim ili hladnim uvjetima. U takvim situacijama, gušteri mogu smanjiti svoju aktivnost i prelaziti u stanje mirovanja kako bi smanjili potrebu za hranom. Također, neki gušteri mogu skladištiti masnoće u repu kao rezervu hrane koju mogu koristiti kada je hrane manje dostupno.

  Ocijeni članak!