Sa koje se strane nalazi slijepo crijevo

Trenutno pregledavate Sa koje se strane nalazi slijepo crijevo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2023

Kako je slijepo crijevo povezano s probavnim sustavom?

Slijepo crijevo je mali prilog koji se nalazi na početku debelog crijeva. Njegovo točno mjesto u tijelu može varirati, ali se najčešće nalazi na donjoj desnoj strani trbušne šupljine. Kako se slijepo crijevo ne obavlja nikakvu važnu funkciju u probavnom sustavu, njegova točna lokacija nije od presudne važnosti.

Kako se može odrediti strana na kojoj se nalazi slijepo crijevo?

Da biste utvrdili na kojoj se strani nalazi slijepo crijevo, postoji nekoliko metoda. Jedna od najčešćih metoda je McBurneyjev test, koji se koristi za identifikaciju upale slijepog crijeva. Ovaj test se izvodi tako da se prstom pritisne točka na donjoj desnoj strani trbuha koja se nalazi na trećini udaljenosti između pupka i kosti kuka. Ako se javlja bol ili nelagoda na tom mjestu, to može ukazivati na upalu slijepog crijeva.

Koje su moguće komplikacije vezane uz slijepo crijevo?

Slijepo crijevo može biti izvor ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi na vrijeme. Najčešća komplikacija je upala slijepog crijeva, koja se javlja kada se blokira otvor slijepog crijeva. Ova blokada može dovesti do infekcije i upale, što zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju. Ako se upala slijepog crijeva ne liječi na vrijeme, može doći do pucanja slijepog crijeva, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Koje su moguće simptomi upale slijepog crijeva?

Simptomi upale slijepog crijeva mogu varirati, ali neki od najčešćih su jaka bol u donjem desnom dijelu trbuha, mučnina, povraćanje, gubitak apetita i povišena tjelesna temperatura. Ako primijetite ove simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć odmah kako bi se dijagnosticirala i liječila upala slijepog crijeva.

  Ocijeni članak!