Sa kojom brzinom počinje avion

Trenutno pregledavate Sa kojom brzinom počinje avion
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 veljače, 2024

Početak leta

Avion počinje svoj let sa određenom brzinom koja je potrebna za podizanje i održavanje leta. Ova brzina se naziva brzina početnog uzlijetanja i obično je veća od brzine kojom avion leti u ravnoteži.

Faktori koji utječu na brzinu početnog uzlijetanja

Postoji nekoliko faktora koji utječu na brzinu po kojoj avion počinje let. Prvi faktor je vrsta aviona. Veći avioni obično zahtijevaju veću brzinu početnog uzlijetanja zbog svoje težine. Također, faktori poput temperature zraka, nadmorske visine i duljine piste također mogu utjecati na brzinu početnog uzlijetanja.

Izračunavanje brzine početnog uzlijetanja

Da bi se odredila brzina početnog uzlijetanja, piloti koriste performanse aviona i podatke o uvjetima leta. Uobičajeno je da svaki avion ima svoje specifične tablice ili grafikone koji se koriste za izračunavanje brzine početnog uzlijetanja u određenim uvjetima.

Varijacije brzine početnog uzlijetanja

Brzina početnog uzlijetanja može varirati ovisno o različitim čimbenicima. Na primjer, avion s manjom težinom može imati manju brzinu početnog uzlijetanja u usporedbi s avionom s većom težinom. Također, brzina početnog uzlijetanja može se razlikovati ovisno o uvjetima leta, kao što su temperatura, visina i duljina piste.

Zaključak

Brzina po kojoj avion počinje svoj let, odnosno brzina početnog uzlijetanja, je važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja leta. Različiti faktori mogu utjecati na tu brzinu, a piloti koriste podatke o uvjetima leta i performanse aviona kako bi odredili odgovarajuću brzinu početnog uzlijetanja.

  Ocijeni članak!