Smije li se dva puta pričestiti

Trenutno pregledavate Smije li se dva puta pričestiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Historijska perspektiva

U povijesti Crkve postojali su različiti stavovi o tome može li se osoba pričestiti više od jednom. U ranim stoljećima kršćanstva, pričest se obično davala samo jednom u životu, obično prilikom krštenja. Međutim, s vremenom su se razvijale različite prakse i tumačenja.

Katolička crkva

Prema katoličkom nauku, osoba se može pričestiti više puta, ali pod određenim uvjetima. Prva pričest se obično prima prilikom prve svete pričesti, a nakon toga se može pričestiti na svakoj misi koju osoba pohađa. Međutim, katolička crkva naglašava važnost priprave prije pričesti, kao i poštivanje određenih pravila.

Pravoslavna crkva

U pravoslavnoj crkvi, osoba se također može pričestiti više puta, ali se obično preporučuje da se pričesti samo jednom u toku jednog dana. Pravoslavna crkva također naglašava važnost ispovijedi prije pričesti i duhovne priprave.

Protestantske crkve

U mnogim protestantskim crkvama, pričest se smatra simboličkim činom i ne postoji strogo pravilo o tome koliko se puta osoba može pričestiti. U nekim crkvama, pričest se prakticira samo povremeno, dok se u drugima prakticira na svakoj bogoslužnoj službi.

Zaključak

Pitanje može li se dva puta pričestiti nema jednoznačan odgovor koji bi vrijedio za sve kršćanske crkve. Svaka crkva ima svoje specifične prakse i tumačenja ove teme. Važno je poštivati pravila i smjernice vlastite crkve te se pridržavati duhovne priprave prije pričesti.

  Ocijeni članak!