Smiju li se gljive podgrijavati

Trenutno pregledavate Smiju li se gljive podgrijavati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 lipnja, 2023

Uvod

Podgrijavanje hrane je uobičajena praksa koju mnogi ljudi koriste kako bi iskoristili ostatke obroka ili imali brzinski obrok. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje nisu preporučljive za podgrijavanje, a među njima su i gljive.

Što se događa s gljivama prilikom podgrijavanja?

Gljive su osjetljive namirnice koje se brzo kvare. One sadrže visok postotak proteina i vode, što ih čini idealnim za razvoj bakterija. Kada se gljive podgriju, toplina potiče rast bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

Koje su posljedice konzumiranja podgrijanih gljiva?

Konzumiranje podgrijanih gljiva može dovesti do ozbiljnih gastrointestinalnih problema kao što su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu. Također, podgrijane gljive mogu izgubiti svoju teksturu i okus, postajući gumene i bezukusne.

Savjeti za sigurno rukovanje gljivama

1. Svježe gljive treba odmah konzumirati ili pravilno čuvati u hladnjaku.
2. Ako imate ostatke gljiva, najbolje je pripremiti svježi obrok umjesto da ih podgrijavate.
3. Ako ipak želite podgrijati gljive, to učinite na visokoj temperaturi kako biste smanjili rizik od razmnožavanja bakterija.
4. Nikada ne podgrijavajte gljive više od jednom.

Zaključak

Podgrijavanje gljiva nije preporučljivo zbog visokog rizika od bakterijskog razmnožavanja i mogućnosti trovanja hranom. Sigurnija opcija je konzumiranje svježih gljiva ili priprema novog obroka od ostatka gljiva.

  Ocijeni članak!