Šta je rogač

Trenutno pregledavate Šta je rogač
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 srpnja, 2023

Botaničke karakteristike

Rogač (Ceratonia siliqua) je zimzeleno stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Može narasti do visine od 10 do 15 metara, a njegovi plodovi su popularni zbog svoje slatkoće i nutritivnih vrijednosti. Rogač je autohtona vrsta Mediterana, a danas se uzgaja širom svijeta.

Plodovi rogača

Rogač je poznat po svojim tamno smeđim plodovima koji se nazivaju rogačevi mahuni. Svaka mahuna sadrži nekoliko sjemenki koje su smještene unutar slatkog i sočnog mesa. Plodovi sazrijevaju u jesen i imaju slatkasti okus koji podsjeća na čokoladu.

Upotreba u prehrani

Rogač je popularan sastojak u prehrambenoj industriji zbog svoje slatkoće i nutritivnih vrijednosti. Plodovi rogača se koriste u proizvodnji slastica, čokoladnih proizvoda, kolača i sladoleda. Također se koristi kao zamjena za kakao u bezalkoholnim pićima. Rogač je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a istovremeno je niskokaloričan, što ga čini zdravim izborom u prehrani.

Ljekovita svojstva

Rogač se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Bogat je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Također se koristi za poboljšanje probave, regulaciju razine kolesterola i kao prirodni lijek protiv proljeva. Rogačev prah se može koristiti i za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.

Ekološka vrijednost

Rogač je važan za održavanje ekološke ravnoteže u Mediteranskom području. Stablo rogača pruža hranu i stanište za mnoge vrste ptica, insekata i ostalih životinja. Također ima sposobnost fiksacije dušika u tlu, što poboljšava plodnost zemlje i pomaže u očuvanju okoliša.

  Ocijeni članak!