Šta je UNESCO

Trenutno pregledavate Šta je UNESCO
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 lipnja, 2023

Povijest i osnivanje

UNESCO, što je kratica za Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, osnovana je 16. studenog 1945. godine. Cilj osnivanja UNESCO-a bio je promicanje suradnje među državama u području obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacija. Glavni ured UNESCO-a smješten je u Parizu, Francuska.

Mandat i ciljevi

Glavni mandat UNESCO-a je promicanje mira i sigurnosti kroz suradnju u području obrazovanja, znanosti i kulture. UNESCO se bavi nizom pitanja i aktivnosti uključujući obrazovanje za sve, očuvanje svjetske baštine, promicanje kulturne raznolikosti, poticanje slobode izražavanja, borbu protiv siromaštva, poticanje održivog razvoja i zaštitu okoliša.

UNESCO i svjetska baština

Jedna od ključnih uloga UNESCO-a je zaštita i promocija svjetske baštine. UNESCO je odgovoran za proglašenje određenih lokacija, prirodnih i kulturnih, kao svjetske baštine. Ove lokacije su od izuzetnog značaja za čovječanstvo i smatraju se univerzalnom vrijednošću. UNESCO također pomaže državama u očuvanju i obnovi svjetske baštine te promovira svijest o njenom značaju.

Programi i inicijative

UNESCO provodi niz programa i inicijativa kako bi ostvario svoje ciljeve. Neki od tih programa uključuju Međunarodni program za ocjenu obrazovanja (PISA), Program za obrazovanje odraslih (APEID), Program za svjetsku znanost (MAB) i Program za međunarodne jezične testove (IELTS). Ovi programi imaju za cilj poboljšanje kvalitete obrazovanja, promicanje znanstvenog istraživanja i razmjene, te očuvanje jezične raznolikosti.

Kritike i kontroverze

UNESCO nije bez kontroverzi i kritika. Neki kritičari tvrde da UNESCO politizira određene pitanja, posebno kada je riječ o svjetskoj baštini. Drugi kritiziraju organizaciju zbog nedovoljne transparentnosti i nedostatka učinkovitosti u ostvarivanju svojih ciljeva. Unatoč tim kritikama, UNESCO ostaje važna međunarodna organizacija koja igra ključnu ulogu u promicanju obrazovanja, znanosti, kulture i međunarodne suradnje.

  Ocijeni članak!